6 april
2019
 
Tim Brackman - viool
Giles Francis - altviool
Pamela Smits - cello
Tobias Borsboom - piano

Giles Francis, nu als altviolist, is na het Strings Royale concert geen onbekende meer in de serie, net als aanstormend talent Tim Brackman die ook eerder in de serie opgetreden heeft. Samen met Pamela en Tobias spelen zij de mooiste kamermuziek uit de vallei der romantiek.

Mozart's roemruchte eerste pianokwartet -indertijd als te moeilijk beschouwd- is virtuoos, gepassioneerd, heroïsch en turbulent, wat in een juichende feeststemming omslaat. Een paar melodieën lijken rechtstreeks uit de mond van Papageno te komen!

Daarna volgen we de jongeman in zijn innerlijke zoektocht naar een hemelse vallei in Tristia voor pianotrio, gebaseerd op Liszt's pianowerk Vallée d'Obermann. Ook horen we het pas in 1996 (her)ontdekte strijktrio van Richard Strauss die naar deze vallei lijkt te verwijzen. De 18-jarige componist schreef deze variaties op een fictief volkslied uit Bavaria en gaf het de prikkelend titel mee 'Het meisje is boos op me'.

Tot slot horen we het glorieuze pianokwartet van romanticus pur sang Robert Schumann. Geschreven tussen periodes van zware depressiviteit is dit stuk vol van intense levensvreugde.
Valley of Romanticism

W.A. Mozart
Pianokwartet in g klein KV 478

Franz Liszt
Trio Tristia - La Vallée d'Obermann S 723c

– pauze –

Richard Strauss
Variationen über 'Das Dirndl is harb auf mi' voor strijktrio

Robert Schumann
Pianokwartet in Es groot, opus 47
 

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!