Pamela Smits is de oprichter en artistiek leider van Stichting Vriendenconcerten sinds 2013 en is het kloppend hart van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk. Met haar expertise en veelzijdige (internationale) carrière, weet zij als geen ander om op het podium te staan. Musiceren is haar passie en dat deelt zij graag met haar muzikale vrienden. In zeven concerten per seizoen nodigt zij topmusici uit en brengen zij hun enthousiasme over op het publiek. 

In opdracht van het bestuur van de Stichting Vriendenconcerten geeft zij vorm aan de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk. Na 2 jaar te gast als pianist en programmeur te zijn geweest zijn we blij dat dat Tobias Borsboom als Artistiek adviseur Pamela ondersteunt en nog bij ons blijft.
 
Meer over celliste Pamela Smits...

Pamela Smits - Foto: Ronald Knapp

Pamela Smits staat bekend om haar fenomenale techniek, bevlogen natuurlijke manier van spelen en muzikale veelzijdigheid. "Smits's technical wizardry is nothing short of amazing, but it's secured in service to an equally instinctive musicality". - American Fanfare. Naast haar solocarrière is zij een groot liefhebber van kamermuziek, en geeft regelmatig concerten in verschillende samenstellingen in binnen- en buitenland. Haar uitgebreide repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities uit alle stijlperiodes.

De in Canada geboren Nederlandse celliste maakte concertreizen naar vele landen in Europa en daarbuiten, en gaf concerten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, de Antillen, Costa Rica, Hong Kong, Israël en Finland. Zij gaf recitals op diverse podia waaronder de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, het Mozarteum in Salzburg, de Meistersaal in Berlijn, en op het Edinburgh Festival in Schotland. Als soliste trad zij aan beide zijden van de Atlantische oceaan met verschillende orkesten op in celloconcerten van o.a. C.Ph.E. Bach, Beethoven's Tripelconcert, Boccherini, van Gompel, Gulda, Händel, Haydn, Hans Kox, Schumann, Tchaikovsky’s Rococovariaties en Vivaldi voor viool&cello.

Ze heeft verschillende wereldpremières op haar naam staan, waaronder de w 2de cello solo sonate (2013) van de componist Hans Kox, die mede aan haar is opgedragen, en het speciaal voor haar geschreven Requiem 'Infinite Compassion' (2014) voor cello solo, koor en strijkorkest van de componist Frank van Gompel.

"De Sonate, aan haar opgedragen, is haar op het lijf geschreven: muzikale uitersten die grote technische vaardigheden vereisen (...) Het doorleefde spel van Smits dringt die wanhoop onontkoombaar aan de luisteraar op (...) Het laatste deel geeft alle ruimte aan Smits’ intuïtieve, schijnbaar improviserende speelwijze." -Haarlems Dagblad.

In 2010 werd ze door het Posthuis Theater te Heerenveen uitgenodigd om 3 seizoenen een jaarlijkse serie van 7 concerten te verzorgen, waar ze concerten gaf met musici als violiste Isabelle van Keulen en trompettist Peter Masseurs en tevens masterclasses organiseerde. Ze geeft regelmatig recitals met pianisten als Tobias Borsboom, Maarten den Hengst en de Duitse pianiste Sabine Simon, met wie ze bijna 25 jaar samenwerkt en diverse tournees o.a. naar Amerika, Duitsland en Oostenrijk heeft gemaakt. Sinds 2017 werkt ze intensief samen met pianist Tobias Borsboom. Hun sprankelende chemie bleek gelijk vanaf het begin: "Daar hebben zich twee poëten van de toetsen en snaren elkaar gevonden" - Westdeutsche Zeitung.

Ze heeft enkele CDs opgenomen; Felix Austria en ‘The French Cello’ met pianiste Sabine Simon, All-time Favourites met pianist Maarten den Hengst, Die Todesfrau van Hans Kox met het Nederlands Kamerkoor en fluitiste Abbie de Quant. In het najaar van 2019 zal een CD verschijnen samen met pianist Tobias Borsboom, met werken van Liszt, Bartók, Popper, en de cello solo sonate opus 8 van Kodály.

Van 1994 t/m 1997 deelde zij de aanvoerderplaats bij de New World Symphony in Miami (USA) olv. chefdirigent Michael Tilson Thomas. In kamermuziekverband heeft zij in vele verschillende formaties opgetreden met musici uit en in Amerika, Azië en Europa. Ze is medeoprichter en de celliste van het Pentachord Ensemble met violiste Emi Ohi Resnick, altist Mikhail Zemtsov, contrabassist Quirijn van Regteren Altena en pianist Maarten den Hengst, en van het Voyager Trio met saxofonist Arno Bornkamp en pianist Tobias Borsboom.

Ook het lesgeven heeft haar bijzondere interesse. Ze geeft sinds haar 16de jaar les en was tot haar afstuderen assistente van Jiří Prchal aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden. In 2008 demonstreerde zij via een high speed internet verbinding het geven van een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach. Ze heeft masterclasses gegeven in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland, o.a. aan de Duke University en de Newark Academy in New York (USA), aan de Akademie für Tonkunst in Darmstadt en in het NRC-Café in Amsterdam. Ook was Pamela 4 seizoenen de cello- en kamermuziek docente tijdens de internationale zomercursus aan de Landesmusikakademie Hessen in Schlitz (Duitsland).

Zij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden bij Jiří Prchal, aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jean Decroos, en aan de Indiana University te Bloomington (USA), bij Janos Starker. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a , Lynn Harrell, Steven Isserlis, Paul Tortelier, Miloš Sádlo, Saša Večtomov, Tsuyoshi Tsutsumi, Natalia Gutman en bij de gerenommeerde pianist/pedagoog György Sebök in Ernen, Zwitserland.

Meer over pianist Tobias Borsboom...Tobias Borsboom - Foto: Ronald Knapp
"ik ben een romanticus, als pianist en als mens. Ik ken het verlangen te verdwalen, altijd nieuwsgierig, met een open blik voor het onbekende" - Tobias Borsboom. 

Tobias Borsboom onderscheidt zich als een van Nederlands bekendste jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten en poëtische, kleurrijke interpretaties. 

Hij heeft een gevarieerd concertleven als solist en kamermusicus. Bekendheid verwierf hij o.a. met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Hij gaf recitals in Polen, Duitsland, Indonesië en Japan en soleerde met orkest in concerten van Beethoven, Schumann, Poulenc, Grieg en Gershwin’s Rhapsody in Blue. Ook tourde als solist in Gershwin’s Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest. 

Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia als het Storioni Festival, Peter de Grote Festival en International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debutalbum Wanderer (Label 7 Mountains, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaalt

"(...) we bevinden ons wel in een fantasierijke en zeer afwisselende wereld die de grote pianistische kwaliteiten van Borsboom tot in de finesse recht doen (...) hij doet ermee wat hij wil, hij tovert associaties en connecties uit een imaginaire hoge hoed. Is dat niet synoniem aan tovenarij?" - OpusKlassiek

Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Zo was het onderdeel van Theatre-Hotel Courage die in 2017 de productie 'A room with a view' de Nederlandse theaters aandeed, en dit seizoen loopt in samenwerking met theaterproducitehuis Oorkaan 'Meneer Tobias en het zwarte monster'. Verder is hij leider van de Schubertianen, een groep die in de wereld van Schubert stapt en een Schubertiade uit zijn leven naspeelt.

"Romantische zwerver stemt tot nadenken
In het universum van pianist Tobias Borsboom roepen noten vele woorden en beelden op. En zoals het goede kunst betaamt, stemt Borsbooms verhaal niet alleen tot luisteren, maar ook tot nadenken." -NRC

Tobias voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Boguslaw Strobel.

Naast zijn drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.  

 

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!