28 januari
2023
 
Antonii Baryshevskyi – piano
Tosca Opdam – viool
Pamela Smits – cello

Een avond vol betovering, mystiek en romantiek. Schönberg schreef zijn Verklärte Nacht gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel: een verliefd paar wandelend in het maanlicht, als de vrouw hem bekent zwanger te zijn van een ander... Vanavond te horen in een transcriptie voor pianotrio, die Schönberg zijn oud-leerling Eduard Steuermann liet maken.

Pēteris Vasks schreef zijn meditatieve Castillo Interior in een afgelegen retraitehuis aan de Oostzee. Hij liet zich inspireren door het boek 'Innerlijke Burcht' van de heilige Teresa van Ávila. Deze zestiende-eeuwse mystica beschrijft hierin de ziel: een diamant in de vorm van een kasteel, als metafoor van de levensreis. Ook Korngold liet zich inspireren door het geschreven woord. Shakespeare's Much Ado About Nothing is een komedie waarin een verliefd paar binnen een week zal trouwen, met alle intriges van dien.

De Oekraïense pianist Antonii Baryshevskyi ontvluchtte in maart 2022 zijn geboorteland. We zijn verheugd dat hij bij ons samen met Tosca en Pamela zijn opwachting maakt. Antonii, die vele prestigieuze concoursen won, zal onder meer een stuk uitvoeren dat zijn landgenoot Lunyov speciaal voor hem schreef.

Enchanting Nights

Pēteris Vasks
Castillo Interior (2013) voor viool en cello

Erich Wolfgang Korngold
Much Ado About Nothing, suite opus 11 voor viool en piano

Svyastoslav Lunyov
Nocturnalies voor piano solo (2018)

– pauze –

Arnold Schönberg
Verklärte Nacht voor pianotrio, opus 4
(transcriptie Eduard Steuermann)


Kaartverkoop voor dit concert
Entreeprijs aan de kassa € 25
Voorverkoop € 22,50
Geregistreerde Vrienden € 17,50

 Kaarten bestellen

 
Our website is protected by DMC Firewall!