15 oktober
2023
 
Albert van der Schoot – presentatie
Pamela Smits – cello
Nicolas van Poucke – piano

Een programma rondom Frédéric Chopin en zijn buitengewoon artistieke vriendenkring. Pamela, Nicolas en cultuurfilosoof Albert van der Schoot nemen je mee op een muzikale reis naar het leven van Chopin in Frankrijk, waar muziek, literatuur en schilderkunst nauw verweven waren.

Veel van het beste werk van de componist is gemaakt tijdens zijn tumultueuze relatie met George Sand. Sand (pseudoniem voor Amandine Dedevant) was een Franse romanschrijver, feministe avant la lettre, en één van de eerste vrouwelijke Franse schrijvers die internationale faam verwierf. Goede vriend Eugène Delacroix maakte van het paar een uniek olieverf-op-canvas schilderij, dat helaas na zijn dood in tweeën werd gesneden en als afzonderlijke stukken werd verkocht. Chopin's portret hangt nu in het Louvre.

Met zijn geliefde ging Chopin met vakantie in een verlaten Kartuizerklooster op Mallorca, wat desastreus verliep. Sand schreef hierover later in een reisgids een autobiografisch hoofdstuk Un Hiver à Majorque. Ook Franz Liszt beleefde een dramatische vakantie in een klooster met zijn vrouw en auteur Marie D' Agoult (alias Daniel Stern), op het eilandje Nonnenwerth. En wat is het verhaal achter deze twee geniale pianist-componisten die een groot deel van hun leven samen in Parijs woonden, elkaars talent bewonderden, maar die later brouilleerden?

Chopin en Mendelssohn deelden een warme vriendschap en hadden grote bewondering voor elkaar. Beider gezegend met een buitenaards talent en praktisch leeftijdsgenoten, hadden ze op hun eigen manier de muziekwereld al veranderd tijdens hun net zo korte leven.

Chopin ontmoette in Parijs, via hun gemeenschappelijke vriend Franz Liszt, een fantastische cellist die een grote rol in zijn leven zou vervullen: Auguste Franchomme. Hij werd zijn muzikale partner, naaste vertrouweling en financieel secretaris. In 1846 vroeg Chopin Delacroix om het manuscript van zijn grote cellosonate naar de uitgever in Parijs te brengen. Het is het laatst uitgegeven werk van Chopin én tevens speelde hij het in laatste concert kort voor zijn vroegtijdige dood. Natuurlijk was deze uitvoering samen met 'de goede Franchomme (zoals Chopin hem placht te noemen)', die ook als één van de dragers van de kist van Chopin een laatste dienst bewees aan zijn vriend.

Chopin & his Circle of Friends

FRÉDÉRIC CHOPIN
Introductie en Polonaise brillante,
opus 3

FELIX MENDELSSOHN
Cellosonate nr. 2 in D-groot, opus 58

FRANZ LISZT
Die Zelle in Nonnenwerth
voor cello en piano, S382

– pauze –

AUGUSTE FRANCHOMME
Nocturne in c-klein, opus 15 nr. 1

FRÉDÉRIC CHOPIN
Cellosonate in g-klein, opus 65