13 november
2021
 
Tosca Opdam – viool
Pamela Smits – cello
Daniël Kramer – piano

Zoals land- en tijdgenoot Claude Monet een meesterlijk revolutionair en oprichter van het impressionisme in de schilderkunst was, creëerde ook Debussy een nieuwe klankwereld. Opmerkelijk genoeg werd er tijdens oorlogen vaak de mooiste muziek gecreëerd. Wat was het dat -ondanks de verschrikkingen, wanhoop en chaos die inherent zijn aan revoluties- zulke fantastische muziek uit de componeer pen liet vloeien? Was het om uiting te geven aan de stortvloed van emoties? Of misschien hielpen de muziekgoden wel, als ware het een overwinning op donkere tijden..

Bij de uitbraak van de 1de wereldoorlog was de broze Ravel zeer gemotiveerd om zijn land te dienen. Hij werkte daarom koortsachtig door aan zijn pianotrio en melde zich meteen na het voltooien ervan aan bij het Franse leger. Ravel werd afgekeurd voor het front, maar hielp in het veldhospitaal en later als vrachtwagenchauffeur. Het stuk is een absoluut meesterwerk geworden!

Het programma voor de pauze is een etalage van charmante, hartverscheurende, sprankelende en virtuoze parels van duo's en solo's. Laat u meevoeren met de muziek, aan de hand van deze drie geweldige musici.

French Revolutions

Claude Debussy
Sonate voor viool en piano

Claude Debussy
La plus que lente, voor piano solo

Gabriel Fauré
Andante Opus 117, voor cello en piano

Maurice Ravel
Tzigane, voor viool en piano

– pauze –

Maurice Ravel
Piano trio in a klein
 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!