12 september
2021
 
Jeroen Riemsdijk – piano
Tosca Opdam – viool
Dana Zemtsov – altviool
Pamela Smits – cello

"Music can change the world"
- Ludwig van Beethoven

In 1796 maakt de dan 26-jarige virtuoze pianist Beethoven voor het eerst een grotere concertreis die hem ook aan het hof van de koning van Pruisen -Friedrich Wilhelm II- brengt. Daar maakt hij kennis met de virtuoze cellist Jean Pierre Duport die tevens de koning de fijne kneepjes van het cellospel bijbracht. Hoewel deze sonate is opgedragen aan de koning, componeerde Beethoven de sonates Opus 5, nr 1 en nr.2 voor Duport en zichzelf en speelde dezen ook verschillende keren aan het hof. Op dit concert hoort u de tweede van deze sonaten.

In de aristocratische salons in het Wenen van het einde van de 18de eeuw was het strijktrio - viool, altviool en cello – zeer populair. Het Strijktrio Trio in Eb, Op. 3 was Beethovens eerste strijkersensemble compositie, gemodelleerd naar Mozarts beroemde Divertimento voor strijk trio (K.563) uit 1788. In de handen van de jonge inventieve vakman Beethoven ontstond er een baanbrekend meesterwerk en dit bracht hem als componist meteen internationaal onder de aandacht.

Beethoven 2.1

Aanvankelijk was begin februari Olli’s Celestial Lights gepland, maar die kon helaas niet doorgaan en hebben we verplaatst naar volgend seizoen. We bieden een vervangend concert aan. Live kamermuziek van een nog jonge -en nog geen last van doofheid hebbende- Beethoven, gespeeld door topmusici.

 
Ludwig van Beethoven
Sonate voor piano en cello
Opus 5 nr. 2 in g klein

Ludwig van Beethoven
Strijktrio Opus 3 in Es groot

 
Our website is protected by DMC Firewall!