Pamela Smits is de oprichter en artistiek leider van Stichting Vriendenconcerten sinds 2013 en is het kloppend hart van de concertserie Vriendenconcerten. Met haar expertise en veelzijdige (internationale) carrière, weet zij wat er nodig is om op het hoogste niveau op het podium te staan. Musiceren is haar passie en dat deelt zij graag met haar muzikale vrienden. In zeven concerten per seizoen nodigt zij topmusici uit en met hun vaardigheden en enthousiasme weten ze altijd weer het publiek te betrekken en een intieme sfeer te creëren. 

In opdracht van het bestuur van de Stichting Vriendenconcerten geeft zij vorm aan de concertserie Vriendenconcerten. Na 2 jaar te gast als pianist en programmeur te zijn geweest zijn we blij dat Tobias Borsboom ons blijft om Pamela te ondersteunen in zijn rol als artistiek adviseur.
 
Meer over celliste Pamela Smits...

Pamela Smits - Foto: Ronald Knapp

Pamela Smits staat bekend om haar fenomenale techniek, haar bevlogen natuurlijke manier van spelen en muzikale veelzijdigheid. Jerry Dubins schreef in American Fanfare over haar spel: “Smits’s technical wizardry is nothing short of amazing, but it’s secured in service to an equally instinctive musicality”. Naast haar solocarrière is zij een groot liefhebber van kamermuziek en ze geeft regelmatig concerten in verschillende samenstellingen in binnen- en buitenland. Haar uitgebreide repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities uit alle stijlperiodes.

De in Canada geboren Nederlandse celliste maakte concertreizen naar vele landen in Europa en daarbuiten, en gaf concerten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, de Antillen, Costa Rica, Hong Kong, Israël en Finland. Zij gaf recitals op podia als de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, het Mozarteum in Salzburg, de Meistersaal in Berlijn en op het Edinburgh Festival in Schotland. Als soliste trad zij aan beide zijden van de Atlantische oceaan met verschillende orkesten op in celloconcerten van o.a. C.Ph.E. Bach, Beethoven's Tripelconcert, Boccherini , Gulda, Händel voor 2 celli, Haydn , Hans Kox, Schumann, Tchaikovski’s Rococovariaties en Vivaldi voor viool en cello. 

Ze heeft verschillende wereldpremières op haar naam staan, waaronder de 2de cello solo sonate (2013) van Hans Kox, die mede aan haar is opgedragen, en het speciaal voor haar geschreven Requiem ‘Infinite Compassion’ (2014) voor cello solo, koor en strijkorkest van Frank van Gompel.

"De Sonate, aan haar opgedragen, is haar op het lijf geschreven: muzikale uitersten die grote technische vaardigheden vereisen (...) Het doorleefde spel van Smits dringt die wanhoop onontkoombaar aan de luisteraar op (...) Het laatste deel geeft alle ruimte aan Smits’ intuïtieve, schijnbaar improviserende speelwijze." -Haarlems Dagblad.

In 2010 werd ze door het Posthuis Theater in Heerenveen uitgenodigd om 3 seizoenen een jaarlijkse serie van 7 concerten te verzorgen, waar ze concerten gaf met musici als violiste Isabelle van Keulen en trompettist Peter Masseurs en tevens masterclasses organiseerde. Ze geeft regelmatig recitals, o.a. met de Duitse pianiste Sabine Simon met wie ze bijna 25 jaar samenwerkt en diverse tournees o.a. naar Amerika, Duitsland, Oostenrijk en Nederland heeft gemaakt. Sinds 2017 werkt ze intensief samen met pianist Tobias Borsboom. Hun sprankelende chemie bleek gelijk vanaf het begin: “Daar hebben zich twee poëten van de toetsen en snaren elkaar gevonden” - Westdeutsche Zeitung.

Ze heeft enkele CDs opgenomen; Felix Austria en The French Cello met pianiste Sabine Simon,

All-time Favourites met pianist Maarten den Hengst, Die Todesfrau van Hans Kox, met het Nederlands Kamerkoor en fluitiste Abbie de Quant. In 2021 zal een CD verschijnen samen met Tobias Borsboom, met werken van Liszt, Bartók, Popper, en de cello solo sonate opus 8 van Kodály. 

In kamermuziekverband heeft zij in verschillende formaties concerten gegeven met musici als het

Miami String Quartet, klarinettist Michael Collins, pianisten Paolo Giacometti en Jee Won Oh, violisten Isabelle van Keulen, Jamie Laredo, Lucian-Leonard Raiciof, Elisabeth Perry en Daniel Rowland. en hoboïste Pauline Oostenrijk, Ze is medeoprichter en de celliste van het Pentachord Ensemble; met violiste Emi Ohi Resnick, altist Mikhail Zemtsov, contrabassist Quirijn van Regteren Altena en pianist Maarten den Hengst, en van het Voyager Trio; met saxofonist Arno Bornkamp en pianist Tobias Borsboom.

In 2008 demonstreerde zij via een high speed internet verbinding het geven van een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach. Ze heeft masterclasses gegeven in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland, o.a. aan de Duke University en de Newark Academy in New York, aan de Akademie für Tonkunst in Darmstadt en in het NRC-Café in Amsterdam. Ook was ze 4 seizoenen de cello- en kamermuziek docente tijdens de internationale zomercursus aan de Landesmusikakademie Hessen in Schlitz (Duitsland). Pamela geeft sinds haar 16de jaar les en was tot haar afstuderen assistente van Jiří Prchal aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden. Van 1994 t/m 1997 deelde zij de aanvoerdersplaats bij de New World Symphony in Miami (USA) olv. dirigent Michael Tilson Thomas.

Pamela studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden bij Jiří Prchal, aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jean Decroos, en aan de Indiana University te Bloomington (USA), bij Janos Starker. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a  Anner Bijlsma, Natalia Gutman, Lynn Harrell, Steven Isserlis, Ivan Monighetti, Miloš Šádlo, Paul Tortelier, Tsuyoshi Tsutsumi, Saša Večtomov en bij de gerenommeerde pianist/pedagoog György Sebök in Ernen Zwitserland. 

www.pamelasmits.com               

  
Meer over pianist Tobias Borsboom...
Tobias Borsboom - Foto: Ronald Knapp

"ik ben een romanticus, als pianist en als mens. Ik ken het verlangen te verdwalen, altijd nieuwsgierig, met een open blik voor het onbekende"
- Tobias Borsboom. 

Tobias Borsboom onderscheidt zich als een van Nederlands bekendste jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten en poëtische, kleurrijke interpretaties. 

Hij heeft een gevarieerd concertleven als solist en kamermusicus. Bekendheid verwierf hij o.a. met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Hij gaf recitals in Polen, Duitsland, Indonesië en Japan en soleerde met orkest in concerten van Beethoven, Schumann, Poulenc, Grieg en Gershwin’s Rhapsody in Blue. Ook tourde als solist in Gershwin’s Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest. 

Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia als het Storioni Festival, Peter de Grote Festival en International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debutalbum Wanderer (Label 7 Mountains, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaalt

"(...) we bevinden ons wel in een fantasierijke en zeer afwisselende wereld die de grote pianistische kwaliteiten van Borsboom tot in de finesse recht doen (...) hij doet ermee wat hij wil, hij tovert associaties en connecties uit een imaginaire hoge hoed. Is dat niet synoniem aan tovenarij?" - OpusKlassiek

Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Zo was het onderdeel van Theatre-Hotel Courage die in 2017 de productie 'A room with a view' de Nederlandse theaters aandeed, en dit seizoen loopt in samenwerking met theaterproducitehuis Oorkaan 'Meneer Tobias en het zwarte monster'. Verder is hij leider van de Schubertianen, een groep die in de wereld van Schubert stapt en een Schubertiade uit zijn leven naspeelt.

"Romantische zwerver stemt tot nadenken
In het universum van pianist Tobias Borsboom roepen noten vele woorden en beelden op. En zoals het goede kunst betaamt, stemt Borsbooms verhaal niet alleen tot luisteren, maar ook tot nadenken." -NRC

Tobias voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Boguslaw Strobel.

Naast zijn drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.  

www.tobiasborsboom.com 

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!